Vissza a főoldalra

A CYLINDER-ES KORREKCIÓ, AVAGY A HALÁLOS ÍTÉLET

Amikor valaki tudtára jut, hogy a szemész cylinderes korrekció szükségességét állapítja meg a vizsgálat során, sokakban egy világ omlik össze. Itt a vég!
Természetesen fogalma nincs arról, hogy mi is egyáltalán ez a dolog. De az már ugyan biztos, hogy neki ez nem kell. Az tuti!

Sokan úgy gondolják, ez a szó jelenti azt, hogy ő kancsal (szemtengely ferdülés), csak ezt ő is megértené, ezért hívják cylindernek, így könnyebb róla beszélni, talán mégsem annyira kínos. Az igazság az, hogy köze nincs a két dolognak egymáshoz. Ha nem akarjuk magunkat optometristának vagy szemorvosnak kiképezni, akkor talán a következő egyszerű magyarázat is elég lesz, hogy tudjuk miről is van szó.
A szemünk első törőközege a szaruhártya. Mint ahogy semmilyen szervünk nem szimmetrikus, - bár ezt sokan nem tudják elfogadni, pedig elég, ha csak megnézzük a két kezünket - a szaruhártya felszíne sem az. Ennek mértéke egyénenként változik. Minden embernek van egy bizonyos veleszületett cylinderes törőhibája kb. 0.50cyl dioptria, amit agyunk tökéletesen korrigál "szoftveresen".

Amennyiben ez az aszimmetria túl nagy, a retinánkon keletkező kép nem lesz szimmetrikus. Szaknyelven astigmiának nevezik, ami pontnélküliséget jelent. Egyszerűbben, ha a paciensünk egy pontokból álló kört néz, a retináján keletkező kép nem egy pontokból álló kör lesz, hanem egy vonalakból álló elmosódott halmaz. A mindennapokban úgy jelentkezik, hogy pl. emberünk látja a távoli feliratokat, de nem tudja elolvasni, mert a szöveg összefolyik. Nem tudja kivenni a karakterek formáját, kifejezetten igaz ez a kerek formájú betűkre, számokra. A cylinderes korrekció azt jelenti, hogy csak egy megfelelő irányban van dioptriaértéke a lencsének, így a keletkezett képet "visszaalakítja" tökéletessé.

A megfelelő korrekció viselése esetén ezek a panaszok megszűnnek, tökéletesen fogunk látni. Azt hiszem ez a lényeg.

szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
© Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb